Ambulante Begeleiding

Ambulante begeleiding is een vorm van individuele begeleiding die is afgestemd op jou persoonlijke situatie en de hulpvragen die je hebt. Is er met spoed ondersteuning nodig? Dan kunnen wij samen met jou een spoedaanvraag doen voor ambulante begeleiding. Een ambulant begeleider kan je hier ook in ondersteunen.

Waar kan een ambulant begeleider mij bij helpen?   

  • Op orde brengen en houden van de administratie
  • Een luisterend oor bieden
  • Aanbrengen van regelmaat & structuur
  • Ondersteuning bij belangrijke afspraken 
  • Zoeken van zinvolle dag-invulling
  • Zoeken van woonruimte
  • Leren omgaan met eventuele beperkingen
  • Ondersteuning in huiselijke relaties
  • Vergroten van je sociale netwerk


Voor wie is ambulante begeleiding bedoeld? 

Wanneer er een hulpvraag is, kan iedereen een aanvraag doen bij de gemeente. Afhankelijk van de soort hulpvraag die je hebt, brengen wij samen met jou de mogelijkheden in kaart. 

Waar vindt de ambulante begeleiding plaats? 

Ambulante begeleiding kan bij ons op kantoor plaatsvinden of bij jou thuis. 

Samen met je ambulant begeleider wordt er een begeleidingsplan opgesteld waarin jou persoonlijke doelen worden opgenomen. Benieuwd hoe een ambulant begeleider te werk gaat? Bekijk dan onze pagina ambulant begeleider

 

Contactformulier

Vul ons contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.  

Persoonlijkheidsstoornis

Bordeline is een persoonlijkheidsstoornis. Mensen met Bordeline kunnen zich vaak minder goed aanpassen aan hun omgeving en vertonen vaak afwijkend gedrag. Voorbeelden van andere stoornissen zijn bijvoorbeeld: narcisme, ontwijkend gedrag of obsessief-impulsief gedrag.

NAH

Alle soorten letsels aan de hersenen die niet aangeboren zijn, vallen onder Niet Aangeboren Hersenletsel. Ook wel NAH genoemd. NAH kan verschillende oorzaken hebben zoals een ongeluk, maar het kan ook een niet-traumatische oorzaak hebben. Bijvoorbeeld door ziekte of stoornis.

 

Licht verstandelijke beperking

Een licht verstandelijke beperking heb je voor het leven. Dit kan niet worden opgelost door therapie of begeleiding. Wel zijn er veel mogelijkheden om mensen met een licht verstandelijke beperking een zo zelfstandig mogelijk leven te laten lijden. Een intensievere vorm van begeleiding kan hier een oplossing in bieden. 

 

Autisme 

Onder het autisme spectrum stoornis vallen Asperger, Rett, en PDD-NOS. Autisme is in symptoom-groepen te onderscheiden van elkaar. Sociale interactie, sociale communicatie en stereotype gedrag. Wel verschilt de mate van autisme. 

Angststoornissen

Er zijn verschillende angststoornissen. Zoals een paniekstoornis met paniekaanvallen en hyperventilatie, Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCD) en Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). 

Stemmingsstoornis 

Een stemmingsstoornis is een aandoening waarin de emoties verstoord zijn. Wanneer de stemmingsstoornis ongeremd is wordt er vaak gesproken van een manische of hypomanische stoornis. 

ADHD

ADHD brengt vaak impulsief gedrag met zich mee. Dit gaat vaak gepaard met concentratieproblemen, rusteloosheid en problemen tijdens het leren. 

Overige problematieken

Niet alle problematieken kun je in hokjes plaatsen. Heb je bepaalde klachten en ben je benieuwd wat je hier mee zou kunnen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij denken graag met je mee in oplossingen. 

Veelgestelde vragen

Of iemand in aanmerking komt voor ambulante begeleiding is afhankelijk van de hulpvraag die er is. Is er lichte ondersteuning nodig en kan iemand in de omgeving je hierbij helpen? Dan kan het zijn dat de gemeente je adviseert het eerst binnen je eigen netwerk op te lossen.

Is dit niet mogelijk, dan kun je in veel gevallen gebruik maken van ambulante begeleiding. Samen met de gemeente wordt er dan gekeken naar de hoeveelheid ambulante begeleiding die nodig is.  

Ambulante begeleiding heeft als doel dat iemand zelfstandig kan blijven wonen.   

Voor wie en hoelang?

Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan in principe ambulante begeleiding aanvragen bij het zorgloket van de gemeente. De hoeveelheid begeleiding is afhankelijk van jou persoonlijke situatie. Het aantal begeleidingsuren kan variëren van 1 tot maximaal 10 uur per week.

Ambulante begeleiding kan aangevraagd worden via het WMO zorgloket van de gemeente waarin je woont. Het is erg belangrijk om goed in kaart te brengen waar je precies ondersteuning bij nodig hebt, zodat de gemeente de juiste ondersteuning in kan zetten.

Contact met het Wmo zorgloket

Er kan telefonisch contact opgenomen worden met het zorgloket om een afspraak te maken en een indicatie voor ambulante begeleiding aan te vragen. Een ambulant begeleider kan dit ook samen met je doen om ervoor te zorgen dat de zorgvraag voor ambulante begeleiding duidelijk gecommuniceerd wordt. 

Tijdens het gesprek met de gemeente mag je een ambulant begeleider meenemen. Ook mag dit natuurlijk een familielid, vriend of vriendin zijn. Een gesprek met de gemeente kan best spannend zijn. Om die reden kan het fijn zijn dat iemand met je mee kan gaan om je bij te staan en de hulpvragen die je hebt helpen toelichten. 

Tijdens het gesprek met de gemeente is het handig om zoveel mogelijk informatie mee te nemen. Hierbij kun je denken aan onderzoeken die hebben plaatsgevonden, brieven vanuit zorginstellingen enzovoort. Ook verwacht de gemeente dat je een geldig identiteitsbewijs meeneemt. Dit kan een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart zijn.  

Wanneer er een indicatie voor ambulante begeleiding is afgegeven, kunnen wij jou ondersteuning gaan bieden. Wie je gaat begeleiden is afhankelijk van de hulpvragen die je hebt. Waar nodig kunnen er meerdere kennismakingsgesprekken plaatsvinden om te kijken of je een goede klik hebt met één van onze ambulant begeleiders.  

Ons team

Willem Aalders

Ambulant ondersteuner

Tamara Nijhuis

Ambulant ondersteuner

Ryanne van Rossum

Ambulant ondersteuner

Miriam Kerver

Ambulant ondersteuner

Kees Mulder

Ambulant ondersteuner

Jessica Veldhoen

Ambulant ondersteuner

Jeroen Schwarte

Ambulant ondersteuner

Janine Eenkhoorn

Ambulant ondersteuner