Ambulante Begeleiding

Loop je momenteel vast en heb je het gevoel er alleen voor te staan? Ambulante begeleiding kan hierin een oplossing bieden. 

Binnen de ambulante begeleiding kun je ondersteuning krijgen op het gebied van administratie, financiën, het krijgen van structuur, regelmaat en overzicht. Ook kunnen we binnen de ambulante begeleiding op zoek gaan naar een passende daginvulling zodat je weer meer de deur uitkomt en bijvoorbeeld meer sociale contacten op kunt doen.

Ambulante begeleiding betekent dat je zelfstandig woont en bij jou thuis ondersteuning krijgt. Wil je ambulante begeleiding liever niet thuis krijgen kan dat ook op een andere plek. Dit gaat te allen tijde in overleg.

Met ambulante begeleiding kun je eraan werken om je leven weer op orde te krijgen. Dit met behulp van je ambulant begeleider. Een ambulant begeleider kan met je mee naar afspraken en samen met jou werken aan persoonlijke doelen. Dit met als doel dat je uiteindelijk alles weer zo zelfstandig mogelijk kunt doen.

Ambulante begeleiding kan voor langere tijd zijn of voor een kortere periode. Dit is helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie die samen met jou in kaart gebracht kan worden. 

Ambulante begeleiding kan aangevraagd worden via het WMO zorgloket van de gemeente waar je woont. Het is belangrijk om eerst in kaart te brengen waar je ondersteuning bij nodig denkt te hebben zodat de gemeente goed wordt geïnformeerd over jouw persoonlijke situatie en welke hulp je nodig hebt.

Je kunt het zorgloket bellen om een afspraak te maken en een indicatie voor ambulante begeleiding aan te vragen. Een ambulant begeleider kan dit ook samen met je doen om ervoor te zorgen dat de zorgvraag voor ambulante begeleiding duidelijk is en samen met jou kan onderbouwen hoeveel ambulante zorg er nodig is om je goed te kunnen helpen. De hoeveelheid zorg wordt altijd in overleg met de gemeente bepaald. Het is daarom van belang om de zorgvragen goed in kaart te hebben gebracht zodat je de hulp krijgt die je nodig hebt.

Tijdens het gesprek met de gemeente kan een ambulant begeleider met je mee gaan. Een gesprek met de gemeente kan soms best spannend zijn en zou het fijn zijn dat iemand met je mee kan gaan om je bij te staan. Ook mag een familielid mee of een bekende. Tijdens dit gesprek is het handig om zoveel mogelijk informatie die je hebt mee te nemen. Ook moet je een ID bewijs meenemen om jezelf te legitimeren. 

Wanneer je een indicatie voor ambulante begeleiding hebt gekregen, zal de organisatie die de ambulante begeleiding zal gaan uitvoeren een bericht ontvangen. Zodra dit bericht er is, kan er vrijwel direct gestart worden de ambulante begeleiding. 

Hulp nodig bij het aanvragen van ambulante begeleiding? 

Wij helpen je graag met het aanvragen van ambulante begeleiding. Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

 

 

Doelgroepen: 

Ambulante begeleiding kan een uitkomst zijn voor mensen die tot de volgende doelgroepen behoren.

 

pexels-photo-1881333
Angststoornissen

Wanneer je last hebt van angststoornissen kan ambulante begeleiding een oplossing zijn. Er zijn verschillende varianten van angststoornissen, zoals een paniekstoornis met  paniekaanvallen en hyperventilatie, Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCD) en Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). 

pexels-photo-1881333
Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Alle letsels aan de hersenen die na de geboorte ontstaan vallen onder Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Deze kunnen gevolg zijn van traumatische oorzaken zoals ongelukken, maar ook van niet-traumatische oorzaken, waaronder ziektes, stoornissen in de bloedtoevoer naar de hersenen en stofwisselingsstoornissen. Er zijn veel mogelijke gevolgen van NAH, waaronder problemen met het korte- en/of langetermijngeheugen, een verminderd denkvermogen en veranderingen in het karakter.

pexels-photo-1881333
Persoonlijkheidsstoornissen, bijvoorbeeld Borderline

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis kunnen zich minder goed aanpassen aan de omgeving en vertonen soms ander gedrag dan verwacht wordt door de omgeving. Er zijn veel verschillende varianten van persoonlijkheidsstoornissen (paranoïde, schizoïde, schizotypisch, antisociaal, borderline, theatraal, narcistisch, ontwijkend, afhankelijk, obsessief-compulsief en PDD-NOS / Niet Anders Omschreven).

pexels-photo-1881333
Autisme Spectrum (zoals, Asperger, Rett en PDD-NOS)

Autistische stoornissen en aanverwante aandoeningen zoals het syndroom van Asperger, Rett en PDD-NOS, vallen onder het Autisme Spectrum. Het is mogelijk drie symptoomgroepen te onderscheiden: sociale interactie, sociale communicatie en stereotiep gedrag. Per persoon kan de ernst van de symptomen sterk verschillen en in sommige gevallen is wonen in een beschermde omgeving een goede manier om stabiliteit te realiseren bij een Autisme Spectrum Stoornis.

pexels-photo-1881333
Schizofrenie

Schizofrenie is een psychische aandoening, binnen het schizoïde spectrum en kan resulteren in hallucinaties, paranoia, wanen en denkstoornissen. Ook sociaal en emotioneel kunnen problemen optreden bij Schizofrenie.

pexels-photo-1881333
ADHD

Bij ADHD kan impulsief gedrag optreden, samen met concentratieproblemen, rusteloosheid en problemen met leren. Meestal is ADHD geen reden op zich voor beschermd wonen, maar in combinatie met andere problematiek kan het wel de noodzaak versterken.

pexels-photo-1881333
Stemmingsstoornis (depressie / bipolair)

Psychische aandoeningen waarbij de gemoedsstemming of emotie verstoord wordt vallen onder de term stemmingsstoornis. Wanneer de gemoedstoestand bedrukt is wordt gesproken van depressie en wanneer de stemming als pathologisch uitgelaten of ongeremd gezien kan worden wordt gesproken van manisch of hypomanisch. 

pexels-photo-1881333
Licht verstandelijke beperking

Hoewel een verstandelijke beperking blijvend is kan ambulante begeleiding een blijvende oplossing zijn om wel zelfstandig te wonen maar ondersteuning te krijgen in het dagelijkse leven. Bij tijdelijke bijkomstigheid van andere psychische of psychosociale problematiek kan ambulante begeleiding ook een oplossing zijn om de stabiliteit terug te laten keren die nodig is om (weer terug) te komen bij meer zelfstandigheid.

pexels-photo-1881333
Overige psychische / psychosociale problematiek

Vaak is problematiek niet in een hokje te plaatsen. Ambulante begeleiding is niet alleen mogelijk wanneer een van hierboven genoemde problemen zich voordoet. Behalve psychische problemen die niet specifiek genoemd zijn op deze pagina zijn er ook sociale problemen mogelijk waarbij begeleiding bij het wonen een uitkomst kan bieden. Waar het bij psychische problematiek gaat om gevoelens en gedachten, gaat het bij sociale problemen over problemen met andere mensen en instanties. De combinatie hiervan wordt psychosociale problematiek genoemd en is een veel voorkomende reden voor ambulante begeleiding.

Contact

Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op als je vragen of interesse hebt. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met je op.

Bel mij terug

Liever teruggebeld worden? Dat doen we graag. Vul het formulier hieronder in en wij bellen je binnen 24 uur terug.